Na putu do „gnezda“
Želite avanturu? Neka Vaše upoznavanje jugozapadne Srbije počne pre samog dolaska u „gnezdo“. Na putu ka Brvnari Orlovo Gnezdo, na izlazu iz Kraljeva možete posetiti manastir Žiču.

Značaj koji Žiča, kao simbol osnivanja srpske države, autonomije srpske crkve i nacionalnog identiteta ima u istoriji srpskog naroda, je nemerljiv. Stoga i studije i zaokupljenost naših istraživača ovom srpskom svetinjom ne jenjava kroz vekove. Iako sudbina nije uvek bila naklonjena ovom svetom mestu, svest o njegovoj vrednosti nikada nije nestala u vrtlozima srpske istorije. Prepustimo zato svim tim pregaocima srpske kulturne i duhovne baštine da govore o svetoj Žiči i njenom mestu i značaju u istoriji srpskog naroda. Na Vama je da skrenete sa puta na tren i posetite jedan od manastira koji je obeležio našu istoriju.

Povratkom na Ibarsku magistralu i put ka Goliji nakon 25km sa leve strane nailazite na misterioznu tvrđavu Maglič.
Tvrđava Maglič se nalazi u dolini reke Ibar, jugozapadno od Kraljeva. Tvrđava je izvanredan i najbolje očuvan primer srpskog srednjovekovnog utvrđenja, nastalog uz važne trgovačke puteve radi njihove zaštite i nadzora.

Vreme nastanka Magliča nije poznato, ali je verovatno postojao u vreme vladavine Vizantije ovim krajevima. Tvrđavu Maglič je u 13. veku obnovio Kralj Stefan Prvovenčani ili njegov sin, Kralj Uroš I, na uzvišenju koje je sa tri strane okruženo strmim nepristupačnim liticama i rekom, sa namerom odbrane obližnjih manastira Žiče i Studenice, kao i u svrhu lakše kontrole doline reke Ibar. Tvrđava se sastoji od sedam kula i Donžon kule, spojene bedemima debljine 2 metra, raspoređenih u pravougaoni oblik. U utvrđenju Maglič se nalaze ostaci palata, crkve Svetog Đorđa i smeštajnih prostorija.

Do tvrđave se stiže uređenom krivudavom stazom u više nivoa, od pešačkog mosta u podnožju uzvišenja sa koga dominira Maglič, odakle se pruža veličanstven pogled na dolinu reke Ibar i okolinu. Pored uređenih staza do same tvrđave postoje zaštitne ograde u samoj tvrđavi i na kulama.

Čak je tvrđava izabrana da „glumi“ britanski zamak Ročester u nastavku filma “Ironclad”.
Posle nezaboravnog pogleda sa tvrđave Maglič preostaje Vam nekih sat ili sat ipo vožnje do Rudna i Orlovog Gnezda.

P.S. O manastirima Studenici i Gradac koji su takodje na samom putu i u neposrednoj blizini Brvnare Orlovo Gnezdo možete se detaljnije informisati u našoj galeriji fotografija u zasebnoj rubrici „Manastiri Studenica i Gradac“.

Brvnara Orlovo Gnezdo