Rudno i prirodne lepote

Galerija

Rudno i prirodne lepote

Samo mesto je vazdušna banja sa nadmorskom visinom od 1100(m.n.v.). Ovde se susreću vazdušne struje Mediterana i planinske Srbije, pa se u vazduhu mešaju mirisi mora i stoletnih četinarskih šuma. Jedinstveno, nešto što Vam samo ovaj kraj može pružiti. Planina Golija je prirodni rezervat biosfere i pod zaštitom je UNESCO-a, uz to planina je sa najviše sunčanih dana u godini, a ujedno i planina sa najviše snega. Dok očuvane nepregledne šume predstavljaju prirodni rashlađivač u toplim letnjim mesecima.

Ono što Rudno čini interesantnim je crkvica Nikoljača (1,5 km od Brvnare Orlovo Gnezdo) iz XIV veka, zatim restaurirana u autentičnom stilu crkvica Sv. Trojice (500 m od Brvnare Orlovo Gnezdo). U neposrednom okruženju je više od 30 izvora bistre pijaće vode. Mnoge od voda su bogate ribljim fondom – uglavnom pastrmkom, rakovima i ostalim živim svetom koji govori o kvalitetu tih voda.

Jedna od destinacija koji naši gosti ne smeju porpustiti su svakako vodopadi Izubre, na svega 5km od Orlovog Gnezda. Nalaze se u kanjonu reke Izubre sa pregršt slapova, vodopada i takozvanih “kaca” koje ostavljaju bez daha…

Rudnjanska visoravan pogoduje za raličite vrste sportskih aktivnosti prilagodjene svim starosnim dobima: planinski biciklizam, trčanje, planinski cross, duge šetnje, lov, ribolov….Sve više je gostiju koji namenski dolaze zbog sakupljanja lekovitog bilja, branja pečuraka…. U samom mestu postoje fudblaski i košarkaški teren, igralište za decu, pošta, ambulanta, prodavnica,kafana….

Reka Brevina je nedaleko od naše brvnare gde izviđači svakog leta orgnizuju logor za kampovanje i edukovanje dece u prirodi. Tu je i staza zdravlja duga 36 km, detaljno obeležena, sa postavljeni etno-brvnarama za predah.

Najmladje goste možemo približnije “upoznati” sa seoskim načinom života i poslovima: kako se uzgajaju domaće životinje, muzu krave, gde se vode na ispašu, kako se pravi sir, kajmak ili jednostavno ih povesti da nahrane i pomaze jagu ili pronadju gde je kokoška snela jaje. Za one malo starije tu su poslovi sakupljanja sena u stogove i branje malina,borovnica….

Najvažniji događaji na Rudnom u toku godine su: Tradicionalno badnje veče sa paljenjem badnjaka kod crkve Sv. Trojice, hajka na lisice (mart), hajka na vukove (mart), dani Jorgovana u manastiru Gradac (maj), paljenje logorske vatre (maj) Kamp izviđača u Brevini (juli/avgust), Tradicionalni sabor na Rudnom (juli), Cvetna polja Evrope (avgust), Tradicionalni sabor na Radočelu (avgust), Krompirijada (septembar) i Sabor u manastiru Studenica (septembar).

Ipak, najvažniji datum je onaj kada vi donesete odluku da dođete na Goliju i u sve to se lično uverite.

    Isplanirajte Vaš dolazak

    (381) 64 14-13-275

    Lokacija Brvnare

    Orlovo Gnezdo

    Brvnara Orlovo Gnezdo